Connecteer via

Stadstuin

Jabbeke
“ De gracieuze beweging van wuivende siergrassen “

Ontwerp:
Aanleg:
Bewoners:
Ontwerp:
Aanleg:
Grondsoort:
Oppervlakte:
Gebruikte materialen:
Basisbeplanting:

2003
2003 – herwerkt 2016
koppel veertigers
Green Planning – tuin- en landschapsarchitecte Chantal Blanckaert
Green Planning
lichte zandgrond
1200m²
betonklinkers, hardhout, dolomiet
variëteit aan siergrassen, bamboes aangevuld met enkele exoten, in contrast met bladplanten

Programmapunten: – ontwerp van de tuin –

De eigenaars prefereren een strakke gestructureerde tuin met tuinkamers gescheiden door middel van Taxus-hagen. Een zwemvijver gedeelte met een aansluitend houten terras. Een tuinkamer met een moerasvijver en een windstille hoek voor het lezen van een boek. Een uitgelezen plantkeuze die voornamelijk bestaat uit verschillende siergrassen, bamboe hybriden met daartussen enkele exoten als accenten, waren eveneens één van hun programmapunten. Het behouden van de bestaande Carpinus-hagen rond de tuin en een plaats voor de komposthoop. De inkom, parking en het pad in dolomiet dat u naar de achterliggende tuin brengt werd mee geïntegreerd in het ontwerp van de tuin.


In het nieuwe ontwerp:

Een eerste deel bestaat uit:

  1. De voortuin waar het gazon tot tegen de straat werd doorgetrokken, zodat deze groter lijkt niettegenstaande de afscheiding met de achtertuin door grote borders in siergrassen, strakke Taxushagen en enkele Carpinus betulus bomen als accent.
  2. Een dolomiet pad langs de woning brengt u naar de eerste tuinkamer - het zwemvijver- gedeelte.

Het tweede deel bestaat uit:

  1. Een L - vormige zwemvijver vormt een zichtlijn vanuit de keuken. Deze vijver sluit aan op een verhoogd terras in tropisch hardhout en een lager gelegen terras uit betonklinkers.
  2. Plantvakken met siergrassen waaronder Carex hybr. , Panicum hybr., Sesleria hybr., Molinia hybr., Stipa hybr. en diverse soorten Phyllostachys en Fargesia in combinatie met grote bladplanten brengen het contrast in deze borders.

    Exoten cfr. Musa basjoo, Trachycarpus fortunei, zijn hier de blikvangers.

  3. Een centrale moerasvijver centraal gelegen aan de binnentuin van de woning. Deze tuinkamer in dolomiet wordt omsloten door blad- en schaduwplanten zoals de Rodgersia podophylla “ Braunlaub “, Actea hybr., Hosta hybr. en een statige Morus nigra als een zuiders accent in dit gedeelte van de tuin.
  4. Waterbakken, bloembakken gevuld met éénjarige bloemen en andere kleinere sculpturen zorgen voor de nodige sfeer.